fbpx
A határainkon kívül élő magyarok kultúrájuk és anyanyelvük megőrzésével diaszpóra-csoportokat alkotnak. Az elmúlt években több diaszpóra működését megtapasztalhattam, Európában és a tengeren túl egyaránt. Úti beszámolók, tapasztalatok, élmények. 

A diaszpóra fogalom alatt a hazánkból elmenekült, vagy elvándorolt, szórványmagyarságot értjük, akik elsősorban gazdasági, illetve politikai okok miatt vándoroltak el hazánkból. A világ számos pontján találhatunk kisebb-nagyobb magyar közösségeket, különösen nagy a magyarság száma Nyugat-Európa, valamint Dél- és Észak-Amerika több országában.

Az elmúlt két évben Cipruson, New Jersey-ben, valamint a Floridában élő magyarság életébe kaptam betekintést. Az USA-ban élő diaszpóra fő összetartó ereje a gyermekkorban elkezdődő cserkészet, mely számos államban a magyar fiataloknak nyújt találkozási lehetőséget, programokat. A magyar nyelv tanulásán kívül figyelmet fordítanak történelmünk megismerésére, valamint népdalaink, néptáncaink elsajátítására. A szülők életében is fontos szerepet játszik a magyar nyelv gyakorlása gyermekeikkel, hiszen az óvodába, majd iskolába kerüléssel a fiatalok szinte kizárólag az angol – Ciprus esetében akár a görög – nyelvvel találkoznak, melynek következtében a gyakorlatban is az adott ország hivatalos nyelvét kezdik el használni. Több diaszpórában emiatt úgynevezett magyar iskolákat hoznak létre, ahol hetente/havonta egy alkalommal tanulhatnak a fiatalok a magyarság kultúrájáról, gyakorolhatják anyanyelvüket. 

Útjaim során megtapasztalhattam, hogy a szórványmagyarság egy-egy nagyobb város köré települt le, ilyen például Floridában Sarasota, New Jersey államban New Brunswick, Cipruson Larnaca. Ezekben a városokban a magyar házakon kívül szórakozóhelyek, valamint templomok épültek, melyek a helyi magyarság főbb találkozási pontjai, de kiváló lehetőség arra is, hogy más népek megismerjék a kultúránkat.

A legtöbb időt, közel 40 napot Floridában töltöttem, így részletesen megismerhettem a térségben élő magyarságot, központját, a Petőfi-klub életét, emellett az amerikai életmódot. Külön kitérek a köztudottan színes zenei életre, mely az ország multikulturális összetételének is köszönhető. Az itt élő emberek rendkívül nyitottak más stílusok megismerésére. Szinte minden este Open mike-ot tartanak, ahol a helyi zenészek megismerhetik egymást, bemutatkozhatnak, közösen zenélhetnek. Meglepő, hogy az amerikai emberek többsége tisztában van Magyarország kultúrájával, ismerik Liszt Ferencet és Bartók Bélát, a pentaton népdalokat, és a magyar néptáncot. A tőlük megszokott lazasággal, ám érdeklődéssel figyelik a környezetükben megjelenő kulturális értékeket. 

Az elmúlt években összegyűjtött élmények alapján elmondhatom, hogy valóban sok értékes emberrel találkozhatunk határainkon túl is, legyen az magyar, amerikai, ciprusi, vagy bármilyen nemzetiségű. Mindenkinek ajánlom, hogy amikor csak lehet, utazzon a világban, ismerjen meg más kultúrákat, hogy később saját zenei világának kialakítását is ezekkel az élményekkel gazdagítsa!

A weboldal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült:

Információ

Partnereink

Közösségi oldalak